Till stora kartan
Till citykartan
Tidigare krönika
 E-post till Knatte Knäpp
Bubbla eller bredband?

Vad har hänt i Balgukjell? Ja, det kan man fråga sig.
 
Nu har balgukjellcyklisten varit ute och cyklat igen - på den nyligen färdigställda Balgukjellsbron. Han tog sista chansen; snart förvisas som bekant cyklister och fotgängare med sträng hand från förbindelsen.
För att även i framtiden kunna ta senvägen över bron, har balgukjellcyklisten inhandlat en gyllenfärgad s k "asfaltbubbla" av modell äldre. Han har för avsikt att montera en dragkrok på kofångaren, fram på bubblan. På detta sätt kan han, när han ger sig hemifrån på morgonen ta bubblan på släp efter cykeln och mödosamt dra den sträckan fram till bron. Väl framme vid brofästet tänker han placera cykeln i det rymliga bagageutrymmet fram (motorn är belägen bak i denna bilmodell) och om han lyckas få igång fordonet, kör han i lagom fart över bron. På andra sidan plockas cykeln fram och bogseringen av bubblan efter cykeln fortsätter på detta sätt tills man åter stöter på en bro- eller annan förbindelse där cyklar är förbjudna.
På detta geniala sätt undviker balgukjellscyklisten att slita på brobanan med de smala, vassa cykeldäcken och minskar dessutom cykelbullret i form av ringande ringklockor, rasslande kedjor och vinande ekrar till inte mindre än 0 decibel. Odören av svett från frustande cyklister hålls också borta från bron på detta sätt. Med andra ord en mycket miljövänlig överfart garanteras.

Undertecknad, som också passade på att ta sig över bron nyligen - fotledes, kan intyga att brons hållfasthet är tillfredställande: Det gungade endast måttligt när undertecknad klampade ut på den. Underifrån tyckte jag mig höra någon fråga med djup basröst, inte olik statsministerns "Vem är det som klampar på min bro?"
Men det var kanske bara inbillning. Hursomhelst svarade jag med så pipig röst jag kunde: "Den lilla, lilla redaktören Knäpp." Det verkade avsluta konversationen.
 

När den beryktade balgukjellcyklisten skulle skaffa något att koppla mellan cykeln och bubblan, kom han att tänka på det nyligen börsintroducerade Telia. Nu när allt mer blir mobilt och trådlöst måste de ju ha en massa telefontrådar och dito kablar över som de inte använder längre. Mycket riktigt fick han, till ett mycket förmånligt pris, en hel härva av telefonkablar med sig hem. 
När han ändå var inne på Telias kontor förfrågade han sig om det gick att få köpa några Teliaaktier och placera dem i en speciell s k Teliaportfölj. Balgukjellcyklistens typograflön är dock av medelnivå och därför räckte pengarna endast till själva handtaget på portföljen. Med andra ord, några aktier blev det inte. Portföljhandtaget - i slagtålig plast - har han låst in i sitt pengaskrin i väntan på att han ska få råd att även inhandla själva portföljen och aktier att fylla densamma med. 

Balgukjellcyklisten funderade vidare när han cyklade hem med telefonkablarna släpande efter sig. Skulle dessa inte hålla för att bogsera en bubbla, finns kanske ett annat alternativ för ickebilister att passera bron. Man tejpar ihop de många telefonkablarna bredvid varandra, till den bredd man önskar, och kopplar sedan ändarna till varsin datamaskin. Vips! och man har skapat en bredbandsförbindelse. Sedan är det bara att zippa ner sig själv och cykeln till lagom storlek och i sällskap med ett e-mail skicka två bilagor. På andra sidan packar man upp sig till naturlig storlek igen och cyklar vidare, precis som om ingenting hänt eller sänts.

Detta nummer av denna publikation avslutas med några sportnotiser.

Syskonen Clinka och Pigge Skog har i sina respektive fotbollslag haft framgångar i cupspel på olika orter i trakterna kring Balgukjell. Det mindre framgångsrika landslagets förbundskapten Tommy Söderberg har redan skickat e-mail till de båda för att kunna förstärka sitt lag till EM-matchen mot Italien.

På bangolfbanan har Balgukjells mästerspelare Valle Spikh vunnit den ena tävlingen efter den andra, nu när tävlingssäsongen går på högvarv. Av någon anledning har han glömt bort hur man gör när man förlorar. "Denna minnesbrist kan jag leva med", kommenterar Valle, med glimten i ögat.

Redaktören önskar till slut alla balgukjellsbor en trevlig midsommar med uppmaningen att inte plocka mer än 7 sorters blommor. Det blir så knöligt under kudden annars.
 
 

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i juni 2000
Knatte Knäpp