Till stora kartan
Till citykartan
Tidigare krönika.
 E-post till Knatte Knäpp
Drycker m m
Vad har hänt i Balgukjell? Ja, det kan man fråga sig.

Som i de flesta andra byar är nu våren officiellt invigd, med eldar och studentsång. När våren själv kommer får väl var och en avgöra när han eller hon känner igen densamma komma runt husknuten.

Nog om detta. Nu är detta ingen skvallerblaska, därför är detta som följer inget skvaller utan obekräftade rykten samt efterföljande teorier och spekulationer grundat på mångtydiga och svårbekräftade vittnesmål från en icke alltför tillförlitlig cyklist..
En icke namngiven Balgukjellbo cyklade förbi Harplings häromdagen. Ett litet fönster i uthuset stod på glänt. Cyklisten har god hörsel och kunde bland ekrarnas vindvirvlande och kedjans rasslande ljud urskilja ett bubblande och pysande ljud där inifrån. För att inte verka nyfiken, stannade cyklisten inte, utan tog ytterligare en sväng runt kvarteret. Nästa gång Harplings passerades var öronen stora som paraboler, för att ta en modern metafor. Ljuden var desamma, dvs bubblande och pysande, nu kunde också höras ett klirr av glas.
Efter ännu en runda runt kvarteret kunde cyklisten inte låta bli att ställa från sig cykeln och försiktigt trippa fram mot uthuset, med händerna stöttande de nu enorma parabolöronen. Med sitt mest nyfikna öga kikade han in genom det halvöppna fönstret. Det han såg var begränsat. Fönsteröppningen var inte bred. Ändå kunde ögat se en apparat med rör och behållare som gav ifrån sig ett bubblande, pysande ljud som nu var kompletterat med ett puttrande.
STOPP! STOPP! STOPP! nu alla läsare, ställ genast tillbaka era plastdunkar och andra behållare. Det var INGEN hembränningsapparat. Har alla lagt tillbaka plastdunkarna nu? Bra, då kan vi fortsätta.
Näsan på den parabolörade, storögda cyklisten fick nu Pomperipossa- eller Pinocchioformat. Det var en fruktig doft som nådde näsborrarna, vilken frukt det var kunde inte bestämmas direkt, och just som den nyfikne tänkte dra in mer av doften i näsan klirrade det till ännu mer av glas därinne och steg närmade sig fönsteröppningen. Den nyfikne cyklistens nu vanställda huvud drogs kvickt undan, men innan det mest nyfikna ögat lämnade fönstret såg han en underligt formad flaska med en etikett på. Läskunnig som cyklisten var, kunde han snart av texten på etiketten att döma, sluta sig till vad som tillverkades där inne i uthuset. En rekonstruktion av den konstigt formade flaskan som den nyfikne såg, här i form av en usel teckning gjord av undertecknad, återges nedan.
 
Som synes var det en päronformad flaska med en etikett som avslöjade  innehållet. Etiketten kan mycket väl vara utformad av Lappe på reklambyrån. Någon av Bondes antika flaskor kanske stått modell för flaskans form? Kapsylen är fantasifullt utformad för att göra illusionen av ett päron komplett.

Vi har väl alla i Balgukjell undrat var Harplings gör av alla sina päron från de många päronträden. Visserligen har gäster erbjudits att ta av frukterna men det blir ändå en ansenlig mängd päron kvar. Möbel Harplings aversion mot päronsoda tycktes underlig men kan nu förklaras med att han förstås fördruckit sig på sin egen soda med all provsmakning av drycken. Bla-Kvistas expertis vad gäller fruktträd och odlingen av dessa har säkert också kommit väl till pass i framställningen av drycken.

Ett hett tips är att vi snart i alla Balgukjells butiker och kiosker där drycker försäljes, kan inhandla MiljöBryggarnas Päronsoda, och själv bilda oss en uppfattning om dess smak och törstsläckande förmåga. Det sistnämnda blir alltmer aktuellt ju närmre sommaren vi kommer. Kanske kan man t o m köpa drycken på Systembolaget i Balgukjell som ett alkoholfritt alternativ. Åtminstone vi som inte gärna dricker sprit, kanske skålar in det nya årtusendet med MiljöBryggarnas Päronsoda, vem vet? Låt oss se drickandets årstid nummer ett an med tillförsikt.

Vad har i övrigt inträffat i Balgukjell sedan senast? Jo, de idrottsliga framgångarna fortsätter och det är byns yngre invånare som står för dem:

Först håvade Trippe Trippson in ytterligare två medaljer i simtävlingar anordnade i Balgukjells simhall.

Utomhuspremiären för BGI:s flicklag, med Clinka Skog som en av spelarna, kunde inte ha börjat bättre. Med förkrossande 4-0 vann man den första bortamatchen.

Utomhuspremiär har det också varit i bangolfen. Valle Spikh har redan hunnit med att vinna två tävlingar. En nationell tävling i Kärningborg och en annan mindre tävling lite söder om Balgukjell.

Till slut vill redaktören rikta en vädjan till läsare av denna publikation boende i Balgukjell. Nu finns även sidor här för varje familj, som kan nås med klick på de gula markeringarna på kartan över Balgukjell eller på respektive familjenamn på sidan benämnd Invånarna.
Dessa familjesidor är dock lite torftiga och tomma. Därför skulle det vara roligare om det fanns lite teckningar (gärna i färg) eller bilder där på varje familjs hus sett utifrån. Särskilt ni yngre invånare (eller andra ritkunniga) kanske kan rita av huset där ni bor och skicka till undertecknad, antingen via e-post, om ni ritar bilden i datormaskinen, eller om ni ritar på papper, med vanlig post. Då kan undertecknad scannifiera teckningen eller bilden och lägga in den på familjens sida. Finns inga ritkunniga i familjen, kanske det finns något fotografi av huset som kan få lånas av undertecknad för scannifiering. Samtliga teckningar och fotografier återsändes direkt efter scannifieringen. Finns det mer än en ritkunnig i familjen kan varje person som vill göra sin version av huset. Alla bilder lägges in på familjens sida. Det behöver förstås inte vara någon exakt återgivning av huset, tvärtom, konstnärlig frihet anbefalles vid ritandet av teckningen.

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i  maj 1999
Knatte Knäpp

Balgukjellbornas favoritdrycker

Bonde Kjellstorp:
Äppelcider

Samarita Kjellstorp:
Mjölk

Ville Spikh:
Kaffe med grädde i

Koka Spikh:
Kaffe

Valle Spikh:
Det mesta rinner ner

Snicke Nåål:
En halv burköl

Mata Nåål:
Den andra halvan av burkölen

Rally Skog:
Allt utom kaffe

Fonissa Skog:
Kaffe med mjölk i

Clinka Skog:
Kolsyrefri lemonad

Pigge Skog:
Black Orange 
(blandning av
CocaCola & Fanta)

Lappe Trippson:
Balgukjells julöl

Kaka Trippson:
CocaCola

Trippe Trippson:
Det mesta, dock ej vatten med klor i

Trappa Trippson:
Läsk

Trull Trippson:
Läsk

Möbel Harpling:
Allt utom päronsoda

Bla-Kvista Harpling:
Gärna päronsoda 
(har ej varit provsmakare)

Palle Harpling:
Black Orange 
(blandning av
CocaCola & Fanta)

Rättix Harpling:
Välling

Knatte Knäpp:
Jo-juice
BusBeth Millyard:
Något från hemmabaren

Kvister Millyard:
Något från den egna baren