Till stora kartan
Till citykartan
Tidigare krönika
 E-post till Knatte Knäpp
Julkrönika 2003

 
Som på de flesta andra ställen, närmar det sig jul även i Balgukjell. Istället för att bara sitta här och vänta på att klapparna ska anlända, varför inte titta in i Balgukjells egen tomteverkstad på ett studiebesök.

I övervåningen sitter tomtenissen Trippe Trippson och knattrar framför skärmen. Han har till uppgift att hämta hem barnens önskelistor och gå igenom dem noggrant. Trippe ska också kontrollera att barnen ätit sin spenat och varit snälla.
Det ryktas att Trippe har kopplat en kabel ut från tomtedatorn och att han då och då sitter och LAN:ar med andra tomtenissar. 
I övre delen av mittenvåningen är det full verksamhet. 

Vid ett staffli står tomtenissemästaren i schack, Pigge Skog, och målar schackbräden med sin magiska rutfärgade färg.

Bredvid honom sitter Trull Trippson och tänker ut kluriga julklappsverser. Men han är lite tankspridd och glömmer ibland var han lagt pennan. Allt som oftast sitter den då bakom örat.

Lite längre bort hittar vi Clinka Skog, som till vardags är stenmålarinna. Nu till jul målar hon fina tomtar och julgranar på paketen.


 
I nedre delen av mittenvåningen verkar det tillfälligt vara lite dålig fart på verksamheten. Den skickliga repknyterskan Trappa Trippson, som vanligtvis gör de allra vackraste rosetter på paketen, sitter och drömmer sig bort. 
Men det får hon inte göra länge, för då kommer lilltomtenissen Rättix Harpling och tar henne i örat eller kniper henne i baken så att hon vaknar till och fortsätter knyta rosetter. Rättix är nämligen den som springer runt och ser till att alla jobbar flitigt. Det är alltför bråttom för att tomtenissarna ska kunna ta några längre pauser.
På nedre botten står dörren på vid gavel.

Där står Palle Harpling och ser till att klapparna kommer ut ur tomteverkstan med både kast och sparkar, som den duktige handbolls- och fotbollsspelare han är. Det händer då och då att han får sällskap här nere av Pigge Skog uppe från mittenvåningen, särskilt då Pigge måste låta de nymålade schackbrädena torka. Ibland byter de också med varandra för att få lite 
omväxling.

Utanför verkstan står de fyra bröderna Mossigh (Axelander, Lycke, Gäsper och Cepser) i en lång rad och försöker fånga de i luften vinande paketen. De bildar kedja ända bort till släden. 

På släden sitter tomtefar, Sulky Snickeson och håller i tömmarna bakom en lång rad av sina hästar, som till julen är utklädda till renar. På varsin sida på kuskbocken sitter Sulkys söner Rochard och Ribert och håller reda på varsin rad av hästar, med varsitt par tömmar. Ni kan tro att det går undan när Snickesson & Söner rycker i tömmarna. Men än ska många klappar lastas på släden, innan den är full.


 
 
Julmusik
(Har du midi-filer associerat till någon ljudspelare, bör du få upp en spelare nedan, där du kan spela, pausa, stoppa och ändra volymen.)


 
Ja, du kände väl igen vilken melodi det var?

 
 

Jultidsfördriv

I år blir det ingen sedvanlig jultävling här på "Vad har hänt i Balgukjell?".

Däremot finns ett litet Balgujulkryss om ni klickar på bilden till vänster eller länken Balgujulkryss i menyn, ännu längre till vänster. 

Där kan ni också lyssna på lite stämningsfull julmusik medan ni löser korsordet. 

Själva korsordet består av ord som samtliga har med julen att göra. Det går bra att fylla i rutorna direkt på den sidan. Klicka bara i någon av de tomma rutorna för att få en ledtråd. För övrigt följ bara anvisningarna på sidan och försök lösa det. Det finns t o m lite fuskmöjligheter där, om ni inte kommer på orden.


 
Bilder-Bengt Berättar

Så har jag den stora glädjen att för "Vad har hänt i Balgukjell?:s" läsare berätta att redaktörens fotograferande och skrivande morbror har knutits till tidningen. 
Han kommer närmast från facktidningen "Fotobladet Skåneplåten". 
Han har fotograferat ungefär ett halvsekel, ända sedan han lärde sig mörkrumsarbete under en sanatorievistelse i början av 50-talet. Förutom sitt eget bildarkiv, sitter han på en stor bildskatt från främst 1940-talet, dvs sin egen barn- och ungdom. 40-talsarkivet består av bilder som togs i Bilder-Bengts barndomshem av en bekant till familjen, som f ö var lumparkompis under 2:a världskriget till Bilder-Bengts far, Bonde Kjellstorp.
Vad Bilder-Bengt inte vet om bilder, fotografering, ljussättning, exponerings- och slutartider är inte värt att veta. Dessutom har han fuskat i både novell- och limerickskrivning. Han är också mycket berest och språkkunnig. Förutom svenskan och dess dialekter, kan han engelska, spanska och en del tyska. Är t o m lite bevandrad i hindi, mest beroende på att han har en fru med indisk härkomst. 

Ett exempel på hans limerickar:

Det strävsamma paret i BALGUKJELL
De släpar o sliter  och hon är så snäll
En hel dag och strax
För kvällsmat är dax
Och då blir det päror o sill vareviga kväll

Som i ett litet hasselnötskal (eller åtminstone valnötskal) har han fångat sina föräldrars (makarna Kjellstorp) långa och slitsamma liv.

Han kommer att gräva djupt i sina stora bildarkiv och med hjälp av dessa bilder berätta om hur det var fordomdags i trakterna kring Balgukjell.

För att besöka Bilder-Bengts sidor, klicka antingen på länken i menyn till vänster, eller på hans logo till höger.


 
Nostalgumnytt

Till sist vill jag också tipsa om att undertecknads egen tillbakablickande sida Nostalgum fick ytterligare några gamla svart-vita bilder inlagda i slutet av maj i år. Har ni inte besökt Nostalgum sedan dess, titta gärna in och beskåda de gamla bilderna, och bli nostalgiska.
De nygamla bilderna är ett bidrag från Balgukjells släktforskningsexpert Arkiva Järnbläst, som jag därmed på detta sätt riktar ett stort tack till.
För att komma till Nostalgum klicka på bilden till vänster, eller på Nostalgumlänken i menyn, längst till vänster.


 

God Jul och Gott Nytt År  tillönskas alla läsare av denna publikation.
 
 

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i december 2003
Knatte Knäpp