Till stora kartan
Till citykartan
Tidigare krönika
 E-post till Knatte Knäpp
Julord

Vad har hänt  i Balgukjell? Ja, det kan man fråga sig.
 
Det har snöat. Det har blivit kallt. Det mesta tyder på en vit jul. Det har julstökats. Det har handlats. Det har stressats. Det har skrivits och skickats julkort. Det kanske snart blir tillfälle att sätta sig ner och pusta ut. Det framdukade julbordet kan genom rena Harry Potter-magin förvandlas till ett "julord" om man bara plockar bort ett b. 

Man börjar undra var alla julens ord och begrepp kommer från, och varför heter och kallas de just som de gör. Därför skickades balgukjellcyklisten, som Trampo i "Sagan om tingen", ut i både i bebodda och obebodda trakter för att ta reda på tingen och varför de heter som de gör. Han träffade på kloka gubbar och gummor, mer eller mindre tillförlitliga sagofigurer, alla med allehanda rykten, sanningar och gissningar om varför det heter som det kallas.

När han kom tillbaka hade han samlat ihop följande:

Redan på romartiden, på kejsar Julius (egentligen Juliljus) Caesars tid, ville man ha en extra högtid, en förevändning för att få festa till, och då kallade man den för "Jul" efter kejsaren själv. Julius har ju för övrigt också gett namn åt månaden juli. Kejsarens syster, den berömda aktrisen Julia Caesar, kom med allehanda idéer vad gäller maten på julbordet. Hon var förresten av segt virke och levde ända in på 1900-talet och medverkade också i en del filmer.
I Medelhavet fiskades det mycket och bland annat en plattfisk som såg ut som en luta, det är den rätt som på 1700-talet kallades Bellmanslånga.
 


Kejsarens syster, Julia.

 
 

Tomten modell större till höger på bilden ovan, med en "tomten" (numera "tomtgran" eller "julgran") modell mindre till vänster.
Vidare tog man i det kejserliga hovet in cypressen inomhus och klädde den med allehanda attiraljer och dansade runt den medan man rituellt intog starka drycker. I folkmun kallades trädet sedan för suppressen. När julhögtiden var slut var det inte mycket med trädet och det ramlade när de dansande försvunnit därifrån, då kallades trädet för "expressen".

Denna tradition spred sig över världen och kom så småningom, via Tyskland, även upp till Norden. Här fanns förstås inga cypresser och därför tog man istället enbusken och dansade kring. Alla ville ha en sådan en och till slut fanns det minst en en på varje tomt, en s k tomt-en. Genom åren kom denna tomten att förväxlas med högtidens toastmaster, oftast husets korpulente och rödnäste herre, och därför kom han istället att kallas för tomten istället för trädet. Efter en tid blev dock granen mer populär än enen.


 
 
I början av 1900-talet fanns en soldat i balgukjellstrakten som var född 1891 och som hette Karlsson. Han fick snart tillnamnet 91:an. På den tiden var soldatlivet hårt och varje jul avslutades beväringarnas julmåltid alltid med risgrynsgröten. En jul ville några av soldaterna skoja med Karlsson och medan en kamrat avledde Karlssons uppmärksamhet placerade en annan en mandel i Karlssons gröt och rörde om.
Karlsson åt och åt sin gröt och när han fick mandeln i munnen låtsades han som ingenting och för att inte väcka uppmärksamhet svalde han den överraskande ingrediensen hel, med smärtor i svalget som följd, allt medan kamraterna roat iakttog Karlssons överraskade minspel.
Det är därför det kallas att "operera bort mandlarna" när det är tonsillerna som tas bort. En annan följd av detta soldatbus är att vi än idag ibland lägger mandlar i risgrynsgröten.
Det behöver väl knappast tilläggas att soldaten Karlsson snart också fick smeknamnet "Mandel".

91:an blev så småningom både film (med Gus Dahlström och Holger Höglund i huvudrollerna och med kejsarens syster Julia i en biroll) och serietidning.

 
 
Innan ni tar itu med årets jultävling nedan har det inkommit ett mattips nu till julen: Ta en rejäl nypa salt till lutfisken, och även till gröten.

Jultävlingen
Den slarvige balgukjellstomten har blivit av med några av sina röda och gröna julkulor som han egentligen skulle haft i sin julgran. Någonstans bland balgukjellingarnas hemsidor ska de finnas. Ni får leta bland samtliga personers och familjers hemsidor här i Balgukjell och lämpligast är kanske att starta genom att klicka på "Invånarna" i menyn till vänster. Då får ni upp de i Balgukjell boende och länkarna till deras sidor, vilka ni kan klicka er vidare till för att leta efter kulorna. På de 4 röda kulorna (barnens) finns bokstäver. Bilda ett ord av dessa 4 bokstäver. Det ska bli ett ord med anknytning till julen.

De vuxna ska leta efter de gröna kulorna (7 stycken). Ni ska också bilda ett ord av era bokstäver. Även det har anknytning till julen.  När ni hittat kulorna, sätt ihop dem till ett ord, gå tillbaks hit ("Aktuell krönika") och fyll i svaren nedan. När allt är ifyllt, klicka på knappen "Skicka till Knatte Knäpp" nedan. Av uppenbara tekniska skäl kan endast personer med tillgång till Internet delta i tävlingen.
Bland alla rätta svar, som kommit in senast den 6 januari 2002, i respektive grupp (barn respektive vuxen) lottas ett pris ut, dvs ett barnpris och ett vuxenpris. Glöm inte ange postadress dit eventuella priser ska skickas, samt önskemål vad gäller pris vid eventuell vinst. Ange gärna artikelnummer och reserver i fall varan skulle vara slut. Priset vad är det, undrar ni kanske. Det är varor till ett värde av högst 150 kr per person hos www.ginza.se. Gå in på den sidan och välj ut priset.

Ditt Balgukjellsnamn: (Eller ordinära namn om du är utombys):

Barnordet är  (de RÖDA kulorna) :

Vuxenordet är (de GRÖNA kulorna) :

Min postadress är följande:
Namn:
Gatuadress:
Postnummer:
Ort:
Eventuell e-mailadress:

 
Prisönskemål 1:
Prisönskemål 2:
Prisönskemål 3:


 

God Jul och Gott Nytt År tillönskas alla läsare av denna publikation.
 
 

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i december 2001
Knatte Knäpp