Till stora kartan
Till citykartan
Tidigare krönika
 E-post till Knatte Knäpp
Julosfären

Vad har hänt  i Balgukjell? Ja, det kan man fråga sig med en annan fråga: Vem vill bo i julosfären?
 
I Tomteland, liksom i Balgukjell, har man de senaste åren drabbats av det milda vintervädret. I år har det för övrigt slagit alla rekord: Inte en snöflinga och vi är snart framme vid Lucia. Temperaturen har knappt varit i närheten av nollstrecket annat än på nätterna (och vem orkar vara uppe då?).
I detta krisläge tog man i Tomteland beslutet att skapa en s k "julosfär", dvs en begränsad miljö (i detta fall en jättelik julklappssäck) som på konstgjord väg fick den kyla och snö som krävs för att riktig julstämning ska kunna uppstå.
Experimentet har slagit så väl ut att detta nu introduceras också i Balgukjell. Nu har ju inte var och en julklappssäck, varken jättelik eller liten, men de flesta har väl frys, frysbox eller åtminstone ett litet mysigt frysfack.
Detta går utmärkt att inreda till en julosfär av miniformat. De temperaturmässiga förhållandena är perfekta. Alla har vi väl de senaste åren önskat slippa proceduren med att skrapa av frosten i frysen, för att i ett hopplöst försök att skapa julstämning kasta de ömtåliga frostkristallerna på julgranen, för att nästan ögonblickligen se dem smälta till genomskinliga droppar som droppar på julgransljusen, kulorna, glittret för att slutligen bilda en pöl bredvid julgransfoten.
Allt detta slipper vi nu när vi stoppar in julgranen i frysen tillsammans med andra julskapande attiraljer och saker.
Visst kommer tomtenissen att bli lite blåfrusen i synen, och visst blir man själv lite kall om nästippen när man tittar till sin lilla julosfär då och då. Men det kan man väl kosta på sig för att få riktig julstämning. 

Men vad tycker ni balgukjellsbor (eller andra) verkligen är viktigast för att julstämningen ska infinna sig? Det är dags för årets julenkät:

Ditt Balgukjellsnamn: (Eller ordinära namn om du är utombys):

Vad är viktigast för Dig för att rätt julstämning ska infinna sig? (bocka för högst 4 stycken)
Vädret..
Julklapparna.
Maten.
Julgranen.
Snapsen.
Tomten.
Stressen.
Ledigheten (den eventuella).
Släktingar och vänner.
Att slippa träffa släktingar och vänner.
Kalle Anka & hans vänner på TV (inklusive Arne Weisse).
Kalle Anka & hans vänner på TV (exklusive Arne Weisse).
Julottan.
Att slippa tömma pottan.
De levande ljusen.
Att få päsa efter maten.
Julsångerna och dansen kring granen.
Att äntligen få tömma pottan.
Julbyket.
Det årliga badet, det s k julbadet, oavsett om det behövs eller ej.
Julstädningen.

Kanske något annat? Som t ex:
 

När ni ändå är igång med ifyllningsövningarna, varför inte delta i jultävlingen. Tomten har varit inne på balgukjellingarnas hemsidor och gömt två paket, ett grönt och ett rött. Ni får leta bland samtliga personers hemsidor här i Balgukjell och lämpligast är kanske att starta genom att klicka på "Invånarna" i menyn till vänster. Då får ni upp de i Balgukjell boende och länkarna till deras sidor, vilka ni kan klicka er vidare till för att leta efter paketen. När ni hittat paketen, gå tillbaks hit ("Aktuell krönika") och fyll i svaren nedan. När allt är ifyllt, klicka på knappen "Skicka till Knatte Knäpp" nedan. Av uppenbara tekniska skäl kan endast personer med tillgång till Internet delta i tävlingen.
De tre första rätta svaren, på var varje paket finns, som kommer in till undertecknad belönas med hemliga priser. Glöm inte ange postadress dit eventuella priser ska skickas. Svar tas emot t o m söndagen den 7 januari 2001.
Jultävlingen
På vems sida hittade Du det GRÖNApaketet?

På vems sida hittade Du det RÖDApaketet?

Min postadress är följande:
Namn:
Gatuadress:
Postnummer:
Ort:
Eventuell e-mailadress:


 

Notiser
 
Skognamnsdagsgrattande
Familjen Skog uppträdde för en tid sedan i en rikstäckande reklam-TV-kanal då man gratulerade en granne på namnsdagen. Detta uppger flera oberoende källor.
 
 
Kaffebönevinst
Den icke kaffedrickande, söta fru Kaka Trippson vann, utan egen förskyllan, en okänd mängd färdigmalda kaffebönor på den årliga julskyltningen. Ryktet säger att hon utan dröjsmål överlämnade bönorna till sin desto mer kaffeslukande make, Lappe Trippson. Själv tog hon sig sedan en kaka.
 
 
Möbeltest
Undertecknad har nu provsuttit flertalet av de pallar, samt klängt sig över de två bord, som levererats av möbelfabrikanten Möbel Harpling. Allt höll för tyngden och de går dessutom att fälla ihop för förvaring på minimal plats. Ännu en gång ett stort tack för dessa möbler och särskilt den extra pallen. Hoppas få tillfälle att göra en gentjänst för densamma.
 
 
KnattKam
Genom att klicka på länken KnattKam i menyn till vänster kan besökare betitta den livs levande livekamera som finnes på redaktionen. Gå in och se vilken oerhörd aktivitet det är, särskilt i pressläggningstider, och följ arbetet med tillkomsten av denna publikation NÄR det händer. Man blir nästan trött bara att titta på det.
 
 
Spela schack på Internet
Balgukjells egen tänkande August och filosof, balgukjellcyklisten, har bett mig tipsa om den utmärkta schacksida som finns på nätet. Adressen är www.kasparovchess.com och där kan man spela schack med andra uppkopplade genom att klicka på "Playing zone".
 
 

En trevlig Lucia, God Jul och Gott Nytt År tillönskas alla läsare av denna publikation.
 
 

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i december 2000
Knatte Knäpp