Till stora kartan
Till citykartan
Tidigare krönika
 E-post till Knatte Knäpp
Minnen & hågkomster 

Vad har hänt  i Balgukjell? Det beror på vilken tidsperiod man menar.

Inte mycket hinner hända just nu, utan det mesta har redan hänt (eller möjligen kommer att hända).
Hur det såg ut då det hände kan nu beses i Balgukjells nyuppförda museum Nostalgum. Det har byggts, fixats och putsats, och det är egentligen inte riktigt färdigt ännu. Men med lite hjälp av Balgukjells invånare kan det kanske kompletteras med fler gamla foton, men också mer eller mindre sanna anekdoter från flydda dagar som berättar om hur livet tedde sig då.

Nostalgum (som också kan nås från menyn till vänster) har delats upp i olika decennier. Från 1910-talet fram till 1990-talet finns nio olika rum där bilder från respektive tid finns att beskåda. Det är bilder som visar hur mycket vackrare och smalare vi var då, eller möjligen tvärtom.
Skulle någon eller några bilder vara placerade i fel decennium, eller om ni vet mer exakt tidpunkt då bilden är tagen, är ni välkomna med uppgifter härom till undertecknad.

Välkommet är  som sagt också historier och anekdoter från den tid då vi alla var yngre än nu.
Dessa kan med fördel skrivas ner på Balguplanket och skickas därifrån, eller skickas som vanligt e-mail till redaktören.
Har ni bilder ur fotoalbumet är dessa också välkomna. Redaktionen kan ombesörja scanning och sen får ni tillbaks bilderna igen.

Några exempel på historier, med ganska sannolik sanningshalt, kommer här:

Glass & varm mjölk
I svunna dagar då kyl och frys ännu inte var uppfunna, och därmed inte heller glass så vanligt, bjöds det på det nyss nämnda på ett gille på hotellet i Balgukjell. En man som aldrig tidigare i sitt liv kommit i kontakt med den frusna desserten, undrade då
"Får man ingen varm mjölk till den här kålle gröden?" (kalla gröten)

Jordgubbar
En nära släkting till några av de boende i Balgukjell hade som barn, tillsammans med familjen en måltid på jordgubbar. Då några få stackars jordgubbar blivit kvar ouppätna i skålen, tänkte han förutseende på den kalla årstiden som väntade och yttrade:
"Gott, gott, gömma vintern."

Rävens öga
Ovan omtalade "jordgubbes" yngre bror, hade på flera hundra meters håll fått syn på en räv, försäkrade han. På frågan om han verkligen sett en räv, bedyrade han detta med kommentaren:
"Jag såg den tydligt för den blinkade med det ena ögat."

Fler historier och berättelser av detta slag är alltså varmt välkomna för att publiceras i Nostalgum. Gärna lite längre än exemplen ovan.
Förutom foton ur familjealbumet är även foton och bilder av bilar, kläder, husgeråd, jordbruksmaskiner, skivomslag etc etc mycket välkomna.

Ta gärna en titt in i Nostalgum. Det är öppet dygnet runt.

Notiser
 
Vinnarna i jultävlingen

De tre vinnarna i "Vad har hänt i Balgukjell?":s jultävling blev 
Fru Fonissa Skog
Fru Kaka Trippson
Fröken Trappa Trippson

Dessa tre hade hittat de båda paketen som var gömda på Maikea Sallgrens respektive Snicke Nååls sidor.

Priserna har redan distribuerats och förhoppningsvis nått vinnarna.
 

Ny Rättixbild

Rättix Harplings hemsida finns nu en betydligt aktuellare bild på honom, än den som funnit förut. Den gamla får vi nästan placera i Nostalgum nu, i rummet för 1990-talet.

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i februari 2001
Knatte Knäpp