Till stora kartan
Till citykartan
Tidigare krönika
 E-post till Knatte Knäpp
OS-extra

Vad har hänt  i Balgukjell? Ja, det kan man fråga sig.

Jo, nu närmar sig OS-förberedelserna slutet och det är dags för OS-truppen (se bilden nedan) att ge sig av till Australien på andra sidan jordklotet. Balgukjells Olympiska Kommitté (B.O.K.) har tagit ut en lagom stor OS-trupp.
Vad kan då sägas om deltagarnas chanser i Sydney?

Ovan ses delar av den balgukjellska OS-truppen vid genrepet av inmarschen. Från vänster: Palle Harpling, fotboll; Trappa Trippson, simning: Axelander Mossigh, boxning, brottning och tyngdlyftning; Clinka Skog, fotboll; Trippe Trippson, simning; fanbäraren Valle Spikh, bangolf; Trull Trippson, simning och Pigge Skog, fotboll. På bilden saknas Sulky Snickesson, hästsport.

På bilden ovan kan man se den vackra balgukjellska fanan (fladdrande på en bangolfklubba som stång) som tagits fram efter efterforskningar i den balgukjellska historien av vår historiske expert C.Historian Järnbläst (i samarbete med en känd kattmatsproducent).
Bakgrunden symboliserar Balgukällans blå vatten. Nere i högre hörnet syns den mytomspunna balgukällingen.
Enligt legenden rullade det i tidens gryning in ett garnnystan i trakterna av Balgukjell. Leklysten, och utan att tänka på att riskera att få tassarna våta av Balgukällans vatten, hoppade balgukällingen efter för att fånga nystanet. I sin iver att fånga det till synes levande nystanet har kattungen blivit kvar sen dess. På flaggan kan med lite fantasi också urskiljas nystanet; det är dock i samma färg som bakgrunden, därav behovet av fantasi.
Kattmatsföretaget som var behjälplig i den historiska efterforskningen tjatade till sig att namnet på företaget skulle skrivas bredvid katten på flaggan. Med finurlighet kunde Balgukjells kommun dock få kontraktet utformat så att det i det samma inte sägs i vilken färg namnet ska vara skrivet. Naturligtvis fick det, liksom garnnystanet, samma färg som Balgukällans blå vatten.
En tradition i olympiska spel är att den olympiska elden förs från Olympia i Grekland till arrangörsstaden. Balgukjells olympiska kommitté  (B.O.K.) tänkte inte vara sämre utan har för avsikt att föra även den balgukjellska elden till Sydney. 
Vid en högtidlig ceremoni utanför pressbyråkiosken, där gammaldags tändstickor och en container full av cigarettpaket inhandlats, tände ordföranden i B.O.K. den balgukjellska elden genom att stryka stickan mot tändsticksaskens plån. Framstäckande sina munnar med varsin cigarett i, fick de rökande i den balgukjellska OS-truppen, fyr på sina väldoftande tobakspinnar. Därefter är det meningen att dessa cigaretter ska glöda ända tills man når fram till Sydney. Det krävs alltså ett kedjerökande utan like i balgukjellsk historia, natt som dag, ända fram till framkomsten då åtminstone en, fortfarande glödande, cigarettstump ska kunna kastas i och förenas med den olympiska elden i Sydney. 
Denna ceremoni utfördes i samarbete med Tobaksbolaget.
Eftersom tävlingarna - av någon outgrundlig anledning - avgörs nattetid har alla i OS-truppen utrustats med varsin pannlampa. Från början var det meningen att de skulle drivas med hjälp av solceller, men på natten är det som bekant inte särskilt mycket solsken, vilket påpekades av Elektrobjörn Järnbläst. Därför har man på baksidan av själva lampan istället placerat batterier.

Fler svar på enkäterna i förra krönikan "Lilla nuet & gör det själv" (klicka på länken för att komma dit, eller gå via Tidigare krönikor i menyn till vänster) välkomnas hjärtligt. Hittills har det endast inkommit en flaskdiskare, ett par sängar, en frimärksslickare samt en stor påse femöringar.
 

Till sist vill undertecknad liksom hela Balgukjells befolkning önska OS-truppen lycka till vid tävlingarna i Sydney. Vi hoppas också att truppen gör ett gott intryck vid inmarschen på fredag den 15 september, där vi kommer att se de balgukällsblå- och brunklädda från Balgukjell komma in i stadion, efter Bahamas och Bahrein, men före Barbados och Belgien.

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i september 2000
Knatte Knäpp