Till stora kartan
Till citykartan
Tidigare krönika
 E-post till Knatte Knäpp
Släppa väder och
"Rita & Chatta"

Vad har hänt i Balgukjell? Ja, det kan man fråga sig.

Innan vi går in på denna krönikas huvudämne, låt oss skänka vädrets makter några funderingar. Det har varit kraftig blåst, igen, i Balgukjell. Hattarna fick hållas stadigt med handen för att inte fladdra bort. Varifrån dessa vindar kommer kan man ju undra. Här i våra trakter brukar stormvindarna komma från väster. Kommer vindarna från norr biter kylan i kinderna. Är de sydliga blir det betydligt varmare.
Nu kan redaktören släppa ryktet att det finns ett ställe på jordklotet där det råder nästan tropisk värme, fast man av alla förståsigpåare och av dem som varit där fått veta att det varit tvärtom. De enda klädesplagg man behöver vid en vistelse på Nordpolen är ett par shorts och raggsockar instuckna i ett par simfötter. De sistnämnda fotdonen för att dels förvirra isbjörnarna och dels som en försiktighetsåtgärd.

Åt vilket håll man än riktar blicken, när man befinner sig på Nordpolen, tittar man söderut. Följaktligen strömmar mot Nordpolen sydliga (dvs varma) vindar i väldiga mängder från alla håll. Då måste där till slut ackumuleras en höggradig värme som ger rena sommaren. Risken är förstås att all hetta koncenteras till platsen där man står, dvs själva Nordpolen. Tar man ett steg i någon riktning står man ju inte längre på densamma. Om man står där och all värme strömmar mot en, blir man så småningom så varm om fötterna att isen under dem börjar smälta i rekordfart. Står man tillräckligt länge plumsar man snart igenom hålet och så var badsemestern inledd med ett plask, och si där kom simfötterna väl tillpass.
Ni som drömmer om sydliga breddgrader och värmen där, rikta istället blicken mot den absoluta Nordpunkten. Ni får gott om ståplats där eftersom inte många har kännedom om det verkliga klimatet där. Tala inte om det för fler än nödvändigt. Då kan det bli plågsamt trångt på ståplats Nordpolen.

Då var det dags för REVOLUTION inom Internätkommunikationens område, när nu även Balgukjell inför sin egen "Rita & Chatta"-sida. På denna kan flera personer samtidigt chatta (om man inte heller vill prata för sig själv), och som om det inte räckte, även rita och klottra på en och samma teckning, samtidigt, i olika färger och med möjlighet att lägga in både rektanglar, cirklar och text i teckningen.
På detta sätt kan t ex en Sallgren långt nere i Södra Söderup, en Järnbläst i Sund eller en  Pährstorp i Brunneby Brunn utbyta det senaste skvallret med någon boende i city, samtidigt som man klottrar ner varandras mästerverk.

Klicka bara på RITA & CHATTA-länken i Menyn, eller på orden RITA & CHATTA lite tidigare i denna mening. Det tar någon eller några minuter att ladda, men så småningom avkräves ni ett lösenord. Detta lösenord gives av redaktören endast till Balgukjellsbor (och andra betrodda) per e-mail för att inte vår Rit- & Chattsida ska översvämmas av alltför många.
När ni sedan är inne, kan ni chatta längst ner. Skriv först in ert namn i rutan för "Name" och tryck Enter. Det ni ska säga skriver ni in på den ensamma raden längst ner. Själva chattet kommer upp i den större rutan strax ovanför.
Längre upp på sidan hittar ni ritytan. Under själva ritytan kan ni välja storlek på pensel, färg, om ni vill rita på frihand, rita ovaler eller rektanglar, eller skriva in text på ritytan. Själva ritandet görs genom att ni med musen för markören över ritytan med vänster musknapp nertryckt. Det är bara att prova sig fram.

Tycker ni att sidan dåligt får plats i Balgukjellsframen, klicka på Float så får ni ett separat fönster för ritandet och ett fönster för chattandet. Dessa två fönster kan ni sedan placera var ni vill på skärmen.

Det som ritats (av en eller flera samtidigt) kan när som helst sparas genom att klicka på Save. Var det sparas kan undertecknad ännu inte svara på. Men på något sätt kan man i alla fall senare på ritytan få fram tidigare sparade bilder genom att klicka på Load. Alla övriga finesser får vi gemensamt komma underfund med genom att använda denna s k applet.

Detta projekt befinner sig ännu på teststadiet och därför inbjudes alla som fått lösenordet att komma in och prova att det fungerar. T ex vore det intressant att veta om både Internet Explorer och Netscape (RITA & CHATTA verkar fungera åtminstone med version 4.5 av Netscape) fungerar med RITA & CHATTA. Ni som har Internet Explorer kom in och prova. Skriv gärna och tala om hur det fungerade, om inte jag är närvarande när ni provar. Skriv genom att klicka någon  E-post till Knatte Knäpp-länk eller på BalguPLANKET (Då får ni testat det också. Se längre ner i denna krönika).

Det bör väl knappast påpekas att man måste vara uppkopplad på nätet för att RITA & CHATTA ska fungera, dels för att själva programmet ligger på en annan site och hela tiden uppdateras när man ritar något eller skriver in något i chatten, och dels för att chattande och annan direktkommunikation kräver att man är uppkopplad samtidigt, dvs samma tid balgukjellsk normaltid.

Undertecknad planerar att vara inne på RITA & CHATTA-sidan under följande tider kommande lördag den 5 februari 2000: kl 10.00-12.00, och sedan middag intagits och man fått sova middag, kl 13.00-15.00 (samtliga tider balgukjellsk normaltid). Om någon vill prova på egen hand går det bra när som helst på dygnet. Det går också bra att per e-mail avtala tid med redaktören, eller andra Balgukjellsbor som innehar lösenordet, om man känner sig sugen på att klottra och chatta.

Dessutom har en annan nyhet införts på Balgukjellsidorna. Det är det s k BalguPLANKET som förutom i länken ovan, också kan nås i Menyn. Där kan man på BalguPLANKET skriva något infall, en idé, en diktvers, en insändare, en oförskämdhet, en rolighet eller vad som helst och sedan klicka på Skicka-knappen. Genast far BalguPLANKET genom cyberrymden så att spinkorna yr och klämmer sig till slut ner i undertecknads e-maillåda. Inkomna bidrag kan sedermera komma att publiceras i denna blaska, om författaren till det insända inte å det bestämdaste motsätter sig det förstås.

Redaktören emotser detta med stort intresse och välkomnar hjärtligt alla som fått lösenordet, att komma in på Balgukjells RITA & CHATTA-sida eller till BalguPLANKET.  Till den sistnämnda sidan krävs inget lösenord.

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i  januari 2000
Knatte Knäpp