Till stora kartan
Till citykartan
Aktuell krönika
 E-post till Knatte Knäpp
Snabbmat & vårsånger

Vad har hänt  i Balgukjell? Ja, det kan man fråga sig.

Det har varit matlagningsprogram i Balgukjells radio.
Det har dock framkommit önskemål att i detta medium (den oumbärliga "Vad har hänt i Balgukjell?")  i text och bild återge vad som sig i matlagningsprogrammet försiggick. Därför kommer detta nummer att främst ägnas åt mat, och dess tillagning. Längre ner finns dessutom ett recept på en smaskig, och garanterat onyttig, tvårätters måltid.
 
Först förevisade mästerkocken några av sina redskap: en kastrull typ mindre, en mindre hötjuga, en träslev och ett rivjärn. Inga av dessa attiraljer skulle dock behöva användas vid tillagandet av dagens rätt, om inget oförutsedd katastrof inträffar, som t ex att mikrovågsluckan inte går att öppna (hötjugan kan då med fördel användas för att bända upp luckan).

Idag skulle det istället tillagas två s k snabbmaträtter, vilka av någon anledning aldrig någonsin lagats i något matlagningsprogram vare sig på TV eller i radio.
Först blev det farmarbiff med klyftpotatis, blandade grönsaker samt brunsås. 
Man börjar med att ta ut innerförpackningen ur ytterförpackningen. 
Skär ett litet snitt i plastfolien som sitter ovanpå den tallriksliknande innerförpackningen. Placera innerförpackningen i din mikrovågsugn och stäng luckan. Har du ingen mikrovågsugn går det säkert bra att springa in till grannen.
I en 700W:s mikrovågsugn ska rätten värmas i ca 8 minuter. Detta kan dock variera från ugn till ugn. Mästerkocken har t ex en ugn där det bästa brukar vara att värma 50 procent längre tid; i detta fall alltså 12 minuter. 
När värmningen är klar, dra försiktigt av plastfolien. Dra inte för snabbt för då är det lätt hänt att en liten bit av plastfilmen blir kvar längst kanten. Servera med lingonsylt (som passar till alla rätter utom bruna bönor, ärtsoppa och pasta) och valfri alkoholfri dryck.
När det gäller oxjärparna, gör man ungefär på samma sätt som med farmarbiffen, dock med den viktiga skillnaden att man inte får glömma att vrida den tallriksliknande innerförpackningen ett kvarts varv (inte ett halvt varv för då vet man inte hur det kommer att smaka) efter halva tiden, i detta fall alltså efter 6 minuter.
En viktig sak att komma ihåg för båda rätterna är att innan man drar av plastfolien ska man låta tallriken stå någon minut så att värmen fördelar sig.

Förutom ovan tillagade delikatesser, kan det behövas lite extra tillskott efter någon timme då hungern åter kommer smygande.
Här följer ett recept som var vanligt i början och mitten av 1970-talet. Dessutom en minst lika onyttig, och därmed god, samt enkel efterrätt.
 

Varma mackor á la Korgen på 70-talet & vanliljglass i halvpaket
Lägg en rejäl klick matfett i stekpannan och sätt plattan på 2/3 värme. Var beredd att vid behov lägga ytterligare rejäla klickar matfett i pannan allteftersom de sugs upp av brödet. Brödet skärs i ett jämnt antal skivor, de ska nämligen tillagas i par med andra ingredienser mellan.
Bred på ett tunt lager med ketchup på brödskivorna.
Tag en osthyvel och skär skivor från osten och lägg på brödskivorna ovanpå ketchuplagret.
Lägg samman brödskivorna två och två med osten inåt. Lägg de dubbla mackorna på stekpannan och stek tills ytan blir gyllenbrun och osten börjat smälta. Vänd då och stek andra sidan, men var noga med att lägga på en rejäl klick matfett i stekjärnet för varje dubbelmacka.
När mackorna är färdiga stek valfritt antal ägg och lägg ovanpå de varma dubbelmackorna. 
Spritsa ytterligare ketchup ovanpå alltihop och avnjut med kniv och gaffel.
Som lämplig dryck till detta serveras lättmjölk av årgång 2001, helst ska Bästföredatumet inte vara utgånget. Tycker man lättmjölk är alltför nyttigt, kan man förstås också ta en mjölk med högre fetthalt, eller kanske t o m grädde om man vill frossa ordentligt.
Som extra piff på drycken kan man tillsätta några skedar av gammal hederlig Oboy, givetvis den ursprungliga med chokladsmak. 
Denna förrätt kräver förstås också en efterrätt. Varför inte en enkel sådan. Tag ett ett helt paket av vaniljglass (eller annan valfri smak) och skär det djupfrysta paketet på mitten med en vass kniv. Lägg åter in den ena halvan i frysen. Den andra avnjutes sedan med tesked efter att ha tinats i ungefär 5-10 minuter. 
När den är uppäten, tycker man oftast att det är synd att den första halvan ska ligga öppnad där i frysen och sätter därför i sig den också. Ett litet tips: Ha inte alltför många glasspaket hemma i frysen. Det blir då alltför frestande att äta upp flera åt gången, när man väl ätit sina första två halvor.
När detta glasspaket öppnades märkte vi att någon tydligen redan varit och nallat ena halvan, och t o m använt en tallrik eller skål av någon märklig anledning (det innebär ju bara mera disk) eftersom paketet, förutom att det var öppnat, var helt oskadat.

Påsktävlingen avgjord
Denna publikations påsktävling "Vem vill bli motionär?" är nu avgjord. Det fanns tid att ge sina svar fram t o m den 30 april och när vi nu gått in i maj månad kan de rätta svaren och vinnarna presenteras. De sistnämnda har också fått meddelande härom per e-mail.
De rätta svaren är enligt följande:

Vuxenfrågorna:
 1. A (4)
 2. B (Påskafton)
 3. D (Tidmätare)
 4. D (Grädde)
 5. B (IF Elfsborg)
 6. A (Kjell Larsson)
 7. C (Reggae)
 8. B (Rockad)
 9. B (Lars Norén, som är regissör)
10. C (Bayerische; ASF, de övriga bokstäverna i förkortningen betyder Anilin und SodaFabrik)

Barnfrågorna:
 1. A (Bruna bönor)
 2. D (Godis)
 3. C (Rullskridskor)
 4. B (25)
 5. D (Skåne)
 6. D (Ishockey)
 7. A (Rosor; gängen heter Vita Rosen och Röda Rosen)
 8. D (Musik)
 9. C (Lina)
10. B (En orm)

Vinnarna i vuxentävlingen blev C.Historian Järnbläst (10 rätt) och Kaka Trippson (8 rätt).

Barntävlingsvinnarna blev faktiskt tre stycken eftersom andra platsen delades (de hade båda lika många rätt och svarade på samma dag).Först svarade dock Trappa Trippson (10 rätt). De båda tvåorna är bröderna Trull och Trippe Trippson (båda också 10 rätt var).

Dessa fem vinnare får var och en välja priser hos www.ginza.se till ett värde av högst 150 kr per person. Välj (om ni inte redan gjorde det när ni skickade in tävlingsvaret) ut vad ni vill ha där och meddela till  undertecknads e-mailadress era önskemål om speciell cd, videoband eller annat, och gärna också artikelnummer. Ge gärna också alternativa önskemål ifall den önskade varan skulle vara slut för tillfället. Ange också till mig vilken postadress ni vill ha priset skickat till (om ni inte redan gjort det).

Därefter beställer redaktören dessa artiklar och skickar ut till respektive vinnare.

Vårsånger
Balgukjells sångarförening sjöng falskeligen in våren vid det traditionella valborgsfirandet vid Balgufjället. Balgukjellcyklisten var påpassligt framme med sin kassettbandspelare och spelade in oljuden. Om ni undrar varför ni inte hör något sprakande av en brinnande brasa i bakgrunden, beror det på att det var alltför blött i rishögen som skulle tuttas på. Trots ihärdiga försök kunde man dessutom inte hitta någon tändare, bland den tydligen ickerökande menigheten. Man gav så småningom upp och beslutade att spara rishögen och lägga den i potten till nästa års valborgsfirande.

Nere till höger finns några mycket korta utdrag av de mest kända vårsångerna. Klicka på den sång ni vill höra. Välj sedan att spara filen (för senare uppspelning), eller att spela upp den direkt (beror lite på vilken webläsare ni använder och om ni har java eller inte).
Vintern rasat ut

Sjung om studentens...

Glad såsom fågeln

Sköna maj


 
 

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i maj 2001
Knatte Knäpp