Till stora kartan
Till citykartan
Tidigare krönika
 E-post till Knatte Knäpp
Vardagsöppet igen
Vad har hänt i Balgukjell? Ja, det kan man fråga sig.

Var i all världen befann sig alla människor? När Balgukjellcyklisten tog sina rundor i byn märkte han att det var ovanligt tyst och stilla. Endast ljudet från ekrarna, tramporna och kedjan hördes tillsammans med den knastertorra luften som susade om öronen när han rullade på frihjul nerför en backe. Flyttfåglarna, kunde han förstå, hade redan börjat tänka på flytten söderut. Men alla människor, var fanns de?
Svaren fick han när det började dimpa ner vykort från när och fjärran.
 
Det har varit ovanligt varmt denna sommar i Balgukjell. Det hade redaktören lite på känn och drog därför långt bort till en plats där det är vinter, för att få svalka sig. Och si, det var faktiskt under 30 grader den mesta av tiden, alltså svalare än i Balgukjell.
I Sambiliens land brassades det fotbollar på gatsten, gräs och t o m på Kopparbanans strand. Stranden heter säkert så därför att Sambilien är kaffets hemland och det är förstås kaffekoppar, jämte bananen som också finns här, man tänkt på vid namngivningen.
Många tror annars att de kommit till Kuba när de ser en topp som kallas Sockerrörstoppen, men ska man vara ärlig liknar den mer en sockerbeta. 
Krille Frälsare hade på något sätt kravlat sig upp på en annan topp som var ännu högre. Korset glömde han dock därnere, men av ansiktsuttrycket att döma verkar han inte vara angelägen att någon ska hjälpa honom släpa upp det till honom. Krille beundrar nämligen den storslagna utsikten och vill inte bli avbruten av de alltför bokstavstrognas idoghet, som propsar på att han ska ha ett kors att hänga på. För att understryka att korset inte behövs, bildar han själv sitt eget kors genom att sträcka ut armarna.
Till den gamla hansastaden Östad drog familjerna Skog och Harpling. Det fanns grottor i trakterna som barnen fick utforska och i desamma leta efter skatter. Skatter som  kanske efterlämnades av sjörövare för långliga tider sedan. Men där stötte man på Skelettkalle. Är det honom man ser karikerad på sjörövarflaggorna? På dem syns dock bara det osedvanligt magra ansiktet och ett par lösa benknotor i kors. Skelettkalle tycker nog inte det är särskilt likt. Han tycker att han ser ovanligt mager ut på flaggan.
För Östadsturisterna var detta annars bara genrepet inför den riktiga semesterresan som man ska göra i höst. Då ska de till Medelhavet och om de sätter ner fötterna i rätt ögonblick vid landningen ska de hamna på ön Supern. Eftersom ena halvan av ön domineras av s k "torkar" och den andra av "kräk", är ju namnet på ön följdriktigt.
Valle Spikh spikade igen huset och for ut i landet för att slå en och annan spik på bangolfbanan. Spikandet på garaget fortsattes av Ville på hemmaplan, innan han och Koka drog norrut och hamnade i Sameland där de beundrade forsar och fjäll, betydligt högre än Balgufjäll. I forsarna tvättade man sig REN med en tvättLAPP. Vad man gjorde i samernas små bostäder kan man ju undra. Det verkar gå hett till för röken stiger mot den sommarljusa skyn. Kanske läppjade de på det lappska kaffet med salt i, vem vet?
Till utländska danskamrater for Trippsons för att fira en jubilar. Man kan gissa att det dansades ett och annat steg där också.
Förmodligen till fiolspel eftersom orten visst hette Näckenmedfingret, eller något åt det hållet.
En och annan knop knåpades ihop av Trippe som var på scoutläger. Även om han verkligen är en riktig "Näck" fick han dock nöja sig med torrsim i brist på vatten denna torra sommar. Det närmaste vatten han kom var väl när han fyllde kåsan, för att dricka, i någon skogskälla.
Nååls gick ner i källaren denna varma sommar för att svalka sig. Snicke hittade en slägga och vips hade han mejat ner en hel vägg. Varför inte göra en ny större toalett med tillhörande dusch? Idén var född och nu är ombyggnaden i full gång.

Övriga invånare i Balgukjell har nog var och en på sitt sätt tagit tillfället i akt att under sommaren lämna byn för att kunna se den från utsidan.
Nu har de flesta återvänt för att tillbringa återstoden av årtusendet i hembyn.

E-post till Knatte Knäpp

Nedknattrat och knäppt
i  augusti 1999
Knatte Knäpp